De praktijk
Testen uitgevoerd met de antenne op ongeveer 80cm boven de grond (gras) geklemd in een workmate.
Test 1 : 40m

Antenne in test opstelling en een radiaal van 10.1 meter welk bijna horizontaal liep.
Set op 40m gezet en door het verschuiven van de kortsluiting op de spoel afgestemd op maximaal signaal. Daarna de set vervangen door de RF-analyser en gemeten. Een SWR van 1:1.1 bij 7.070MHz. Bandbreedte bedraagt ongeveer 120kHz bij een SWR<2.
De SWR is behoorlijk nadelig te beïnvloeden door de hand naar de radiaal te brengen en aanraking verstemt de antenne behoorlijk.

Test 2 : 40m

Antenne in test opstelling en de radiaal van 10.1 meter draad vervangen door de boven genoemde coax radiaal. Spoel niet verstemt!

Meten we een SWR van 1:1.8 bij 7.070MHz. Het blijkt dat de resonantie nu bij 7.100MHz ligt. De radiaal is dus iets te kort. Als ik mijn hand naar de radiaal breng gebeurt er eigenlijk niets. Bij aanraking van de radiaal zie ik de meter iets meer aangeven, maar niet veel. Wat zou er gebeuren als ik de radiaal niet afspan maar gewoon op de grond leg? Dat resulteerde in een SWR die wederom bijna niets verandert. Door de spoel iets aan te passen komt de SWR exact op 1:1. Nu maar eens proberen of er wat verbindingen te maken zijn op 40m. Uiteindelijk had ik na een half uurtje, in een contest,  7 landen op 40 gewerkt (UA, ON, DL, PA, HB9, UB5 en G) en dat in phone.


Test 3 : 80m

De radiaal aangepast. De kortsluiting verwijderd en voorzien van een PL259 connector. Op een SO239 chassis deel een kortsluiting aangebracht. Dit deel komt dus aan het uiteinde van de kabel. Door nu een PL-koppelstuk te plaatsen kunnen we de radiaal verlengen met 6.7m zodat we op 80m uit kunnen komen. Nu is de radiaal, maar 13.5m lang in plaats van 20m en een heel stuk ongevoeliger voor omgevings invloeden. Ook nu is een resonantie punt op 80m te vinden door de spoelkortsluiting te verschuiven. (zie tegencapaciteit)


Test 4 : de topcapaciteit

Volgens vele boeken en artikelen is het ook mogelijk om een antenne te verkorten door middel van een top-capaciteit. Hoe ik dit in de praktijk moet brengen weet ik niet echt, maar experimenteren is ons amateurs niet vreemd. Daarom kunnen er in het kopstuk twee lasdraden gemonteerd worden die als topcapaciteit fungeren. Als ik op 40m de SWR bekijk zie eigenlijk geen verschil in de telescoop antenne en de topcapaciteit. Mogelijk dat er mede amateurs zijn die hier iets meer over kunnen vertellen of schrijven. Wat ik bijvoorbeeld niet weet hoe je zo’n capaciteit  berekend. En welke invloed, lees verkortingsfactor, op de antenne heeft. Ook de bandbreedte waar de SWR binnen de 1:3 blijft is nagenoeg gelijk. Op 40m is dat zo’n 120kHz. Ook nu maar weer eens kijken of dit wil werken. En ja hoor, ik wordt prima gehoord in de contest en maak een aantal leuke verbindingen.Test 5 : 20m

Antenne wederom voorzien van de telescoop antenne op het topdeel. De coax-radiaal verkort tot 3.5m. En dan eens kijken op mijn de favoriete band, 20m. De spoel verstemt en de SWR is uitstekend 1:1 te krijgen ook als je de ‘loper’ met de hand vastpakt. Great signals on the band. Ook nu maar weer eens kijken wat er te werken valt. Uiteindelijk heb ik in een uur 23 DXCC landen gewerkt waaronder ook twee Amerikanen en dat met 5W uit de FT 817.


Test 6 : ..........

Ja die zal nog moeten komen. Ik ben van plan de verstemming van de spoel te laten geschieden middels een spindel van draadeind aangedreven door een motor. Maar zover ben ik nog niet. Als dat klaar is volgt er meer.
Grote fotos
(C)2022 PA3FRP / Laatst bijgewerkt : 21-juni-2022